Goed wachtwoorden maken.

Checklist: zo maak je een veilig wachtwoord

Veel Nederlanders hebben een wachtwoord dat te makkelijk te raden is of gebruiken hetzelfde password voor verschillende websites. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar voor hackers. Check hier hoe hoe je het sterkste wachtwoord krijgt.

  • Gebruik geen voor de hand liggende cijfer- of lettercombinatie. Dus niet: '12345' of 'qwerty'. Dit lijkt heel erg voor de hand te liggen, maar toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen dergelijke simpele wachtwoorden gebruiken.
     
  • Ook een naam van een dierbare eventueel in combinatie met een geboortedatum of jaar is geen goed password. Deze zijn te makkelijk om te raden of te achterhalen door kwaadwillenden, bijvoorbeeld via Facebook of Google.
     
  • Gebruik voor verschillende sites en diensten verschillende wachtwoorden. Daarmee voorkom je dat als een hacker toegang krijgt tot de ene site, hij niet ook meteen toegang heeft tot andere sites die je gebruikt. Als je het lastig vindt om al die wachtwoorden te onthouden, kan je gebruik maken van speciale programmaatjes die je daarbij helpen, zoals 1Password, KeePass of LastPass. Gebruik liefst alleen programma's die je wachtwoorden bewaren op je eigen computer.
     
  • Wissel je wachtwoorden van tijd tot tijd. Door regelmatig van wachtwoord te wisselen, maak je het hackers nog lastiger om die te achterhalen. Mocht onverhoopt toch iemand je wachtwoord hebben ontfutseld, dan is dat in elk geval tijdelijk. Wissel meteen van wachtwoord als je hoort dat een website die je gebruikt is gehackt.
     
  • Zet tekens in je password. Tekens als !, #, $, * in je wachtwoord zorgen ervoor dat die moeilijker te raden is. 
     
  • Gebruik niet te raden cijfer- en lettercombinatiesHoe moeilijker een password te raden is, des te beter. Helaas betekent dat ook dat die moeilijker te onthouden is, maar daar zijn trucjes voor. Zo is het handig om wachtzinnen te gebruiken. Neem een zin die je makkelijk onthoudt en neem van alle woorden de eerste letter. Zo is 'M1eaweP107' lastig te onthouden, maar 'Mijn eerste auto was een Peugeot 107' is wel makkelijk. 
     
  • Gebruik nooit wachtwoorden op openbare computers. Je kan er nooit zeker van zijn dat kwaadwillenden niet hebben gerommeld met openbare computers in internetcafés, bibliotheken of scholen. Er bestaan programmaatjes die alle toetsaanslagen registreren en doorsturen naar criminelen. Op die manier kunnen wachtwoorden en bijvoorbeeld ook creditcardgegevens worden gestolen via openbare computers.
     
  • Meer tips: Digibewust.nl. Check hier of een wachtwoord sterk is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb